Συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης διεθνούς εμπλοκής στη διαδικασία είσπραξης φόρων και ιδιωτικοποίησης κρατικών στοιχείων ενεργητικού, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέων δανείων στήριξης προς την Αθήνα, διαπραγματεύονται Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Οι Financial Times επικαλούνται πηγές οι οποίες συμμετέχουν στις συνομιλίες και δήλωσαν πως η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους να προχωρήσουν εθελοντικά στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ομολόγων, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και αξιωματούχοι που ευελπιστούν πως περίπου τα μισά από τα 60 - 70 δισ. ευρώ μιας νέας χρηματοδότησης που θα χρειασθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να αποδοθεί χωρίς νέα δάνεια.
Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ., που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας, που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Πάντως η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός».
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.
Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.
Έτσι, για να επιστρέψει το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου, στην Ανταρκτική το 1983.
FT: Πρωτοφανής εξωτερική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική οικονομία
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos