• Το Γνωρίζατε;
  • Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

Financial Times: «Σκληρή, αλλά ειλικρινής» αναδιάρθρωση

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Financial Times: «Σκληρή, αλλά ειλικρινής» αναδιάρθρωση

Δημοσίευση από Arxontas »


«Σκληρή, αλλά ειλικρινής», είναι ο τίτλος ανάλυσης στη γερμανική έκδοση των Financial Times του καθ. Πολιτικής Οικονομίας Χένρικ Εντερλάιν, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας σκληρής αναδιάρθρωσης με ταυτόχρονη έκδοση ευρωομολόγων.

Ο Γερμανός αναλυτής υπογραμμίζει ότι η λύση της ήπιας αναδιάρθρωσης που συνδέεται συνήθως και με την εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών-πιστωτών από μέρους των απαιτήσεών τους δεν διασφαλίζει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
Δεν εγγυάται δηλαδή ότι η χώρα μπορεί μετά να δανείζεται κατ’ ευθείαν από τις αγορές.

Επίσης ο κ. Εντερλάιν εκτιμά ότι το πακέτο της ευρωβοήθειας δεν συνιστά ριζική λύση. Μόνον ένα ‘κούρεμα’ ύψους 50 μέχρι και 60% μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από τις μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις, υποστηρίζει ο καθηγητής: «Όσο πιο φερέγγυα διασφαλιστούν τα εναπομείναντα χρέη (μετά από ένα δραστικό ‘κούρεμα’), τόσο πιο ρεαλιστική και πιο γρήγορη θα είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
(Σε μια τέτοια περίπτωση) καθοριστικής σημασίας είναι πώς θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης. Διότι αμέσως μετά το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους θα εκτιναχθούν στα ύψη τα επιτόκια στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και την Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ δεν θα μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο, επειδή θα έχει χάσει την αξιοπιστία του (μετά το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους).»

Ο Χένρικ Εντερλάιν υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης μπορεί να αποκλειστεί μόνον από το κοινό ευρωομόλογο: «Διότι το ευρωομόλογο θα έχει υψηλή φερεγγυότητα και θα λειτουργήσει σαν ασφάλεια.»
«Δυστυχώς όμως λείπει η πολιτική τόλμη για μια τέτοια συνετή λύση. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ευρωομόλογο έχει δαιμονοποιηθεί».
Και ο Γερμανός αναλυτής καταλήγει: «Όποιος αναζητά μια οικονομικά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να σφυρηλατήσει μια πολιτική πλειοψηφία υπέρ του ευρωομολόγου.»
SOURCE
dw-world.de

Επιστροφή στο “Διεθνή”