• Το Γνωρίζατε;
  • Η περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων της γης ξεπερνά το 1 τρις δολάρια!

Αλλάζει το μίγμα στο μεσοπρόθεσμο

Συντονιστής: Agrafos

Aris
Συντονιστής
Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Τοποθεσία: Athens

Αλλάζει το μίγμα στο μεσοπρόθεσμο

Δημοσίευση από Aris »


Σημαντικές διαφοροποιήσεις από το προσχέδιο περιλαμβάνει το κείμενο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από το οικονομικό επιτελείο. Βασικό στοιχείο είναι η άντληση 28 δισ. ευρώπροκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου έως το 2015.

Με τις αλλαγές που προωθούνται δίνεται περισσότερο βάρος στην περικοπή δαπανών. Από μειώσεις μισθών, κλείσιμο οργανισμών, μείωση επιχορηγήσεων και καταναλωτικών δαπανών, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ κ.ά. υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει ποσό 13,7 δισ. ευρώ έναντι 12,3 δισ. ευρώ στο αρχικό πλάνο. Ποντάρει επίσης πολλά στον Καλλικράτη: στο αρχικό πλάνο ανέμενε όφελος 600 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ και τώρα 1,4 δισ. ευρώ.

Στον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης επίσης ανεβαίνει ο πήχης. Αντί για 1,7 δισ. ευρώ, πλέον στο διάστημα 2011 - 2015 θα εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα», μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου που θα πρέπει να ισχύσει από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι θα συνδεθούν οι αμοιβές με τη θέση και την απόδοση των υπαλλήλων και θα καταργηθούν επιδόματα που διαφοροποιούν τις αμοιβές μεταξύ των υπουργείων άνευ λόγου και αιτίας.

Παράλληλα, θα γίνει αντιστοίχιση των αμοιβών του Δημοσίου με αμοιβές ίδιου επιπέδου προσόντων στον ιδιωτικό τομέα. Γίνεται αντιληπτό ότι οι επερχόμενες μειώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι μεγάλες.

Για τους φορολογουμένους, πάντως, το φορτίο παραμένει βαρύ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει «πακέτο» συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, ή 1,4 δισ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό πλάνο. Έτσι, θεωρείται βέβαιη η μείωση του αφορολογήτου ή η εφαρμογή μέτρου που θα επιφέρει ισόποσο αποτέλεσμα, όπως η έκτακτη εισφορά. Για το θέμα γίνεται μεγάλη κουβέντα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες.

Οι φοροαπαλλαγές

Τη λογική του «one stop shop» για τα κοινωνικά επιδόματα θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Κατά το πρότυπο της Βρετανίας, όπου ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε ένα μόνο σημείο προκειμένου να διεκδικήσει κάποια βοηθήματα, προωθείται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Παροχών. Παράλληλα, βέβαια, έρχεται και ψαλίδι στις δαπάνες με την υιοθέτηση κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων. Αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση συζητά τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που είχε ουσιαστικά εξαγγελθεί, αλλά τώρα μετατίθεται για αργότερα.

Στη χώρα μας δαπανώνται στις «κοινωνικές μεταβιβάσεις» περίπου 45 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ, αλλά δεν επιτυγχάνεται μείωση του ποσοστού της φτώχειας. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεράστιος αριθμός δικαιούχων πολλών διαφορετικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών και κατακερματισμός του συστήματος ο οποίος δεν επιτρέπει να ελέγχονται οι δικαιούχοι.

Ιδού και η... προσωρινή αποχώρηση

Στο σκέλος των δαπανών κλειδώνει, επίσης, η διεύρυνση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, ακολουθώντας ως έναν βαθμό τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, προωθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο τον θεσμό της «εθελούσιας μερικής απασχόλησης» και της «προσωρινής αποχώρησης».

Με βάση αυτό το σχέδιο, κάποιος δημόσιος υπάλληλος που το επιθυμεί (για παράδειγμα μητέρα η οποία μεγαλώνει το παιδί της) θα μπορεί να ζητήσει να απασχολείται λιγότερες ώρες με αντίτιμο τη μείωση του μισθού.

Εναλλακτικά θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να μην εργάζεται για ορισμένο διάστημα κατά τα πρότυπα της άδειας άνευ αποδοχών που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους βουλευτές, «για πρώτη φορά οι μετατάξεις θα γίνονται μέσα από αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ, εισάγοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περιορισμένες χρονικά μεταβατικές περιόδους μετ' αποδοχών (εργασιακή εφεδρεία) πριν από τη διαδικασία της μετάταξης».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο επιπλέον περιορισμός των εξόδων θα επιτευχθεί και με τη μείωση κατά 150.000 του αριθμού των αμειβομένων από το Δημόσιο και με εθελούσιες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Στα μισθολογικά είναι δεδομένες η μείωση μεγάλου αριθμού επιδομάτων, η ριζική μείωση στις επιτροπές, η μείωση των υπερωριών και η εναρμόνιση του μισθολογίου του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Το εφάπαξ θα περικοπεί κατά 10% και παράλληλα στις επικουρικές συντάξεις έως 300 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά από 3% έως και 10% (για όσες επικουρικές είναι άνω των 600 ευρώ).

Τέλος, παρακράτηση αλληλεγγύης 3% θα επιβληθεί στο Δημόσιο (1% στον ιδιωτικό τομέα).

Οι αποκρατικοποιήσεις

Πέραν των αλλαγών στα μέτρα, υπήρξαν αλλαγές και στο πρόγραμμα τωναποκρατικοποιήσεων. Πλέον ο νέος στόχος είναι να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και όχι έως το 2013 που αρχικώς είχε συμφωνηθεί, και είναι ενδεικτικό των πιέσεων για επίσπευση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκαν στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επίσημα η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ και του 21% του «Ελ. Βενιζέλος» που ήταν να γίνουν το 2012.

Στην προσπάθεια εύρεσης εσόδων, συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό ακόμα και η πώληση του μεριδίου που έχει το Δημόσιο στην Alpha Bank (περίπου 0,6%) και στην Εθνική Τράπεζα(περίπου 1,6%).

Επιστροφή στο “Οικονομία”