Ρητές δεσμεύσεις από όλους τους υπουργούς για την εφαρμογή των νέων μέτρων ζητά από σήμερα η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα.
Το επιτελείο των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας (λέιπουν μόνο οι επικεφαλής), σχεδιάζει να παραμείνει δύο ημέρες, με επίσημο στόχο να προσυπογράψει τις αλλαγές που έγιναν στα πακέτα μέτρων. Θέλει όμως και να ζητήσει... όρκους πίστης από τους νέους υπουργούς. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών.
Με νωπές τις μνήμες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, όταν ο ανασχηματισμός προκάλεσε μία μικρή τρικυμία στις σχέσεις τρόικας – νέων υπουργών, οι επιτηρητές τώρα δρουν προληπτικά. Στις συναντήσεις που θα έχουν από σήμερα με στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου θέλουν να διασφαλίσουν ότι όσα συμφώνησαν μετά από εβδομάδες παρουσίας στην Αθήνα θα τηρηθούν μέχρι... κεραίας.
Επίκεντρο των επαφών θα είναι το γενικό λογιστήριο του κράτους όπου θα οριστικοποιηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο μετά τις αλλαγές που ζήτησε τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και αυτές που εξετάζει ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει ευρεία σύσκευση στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Ε. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή υφυπουργών και επιτελών, για το συντονισμό εν όψει πιθανής συνάντησης με την τρόικα.
Οι τεχνοκράτες ερευνούν σε τρία μέτωπα:
1. Πρέπει να κοστολογηθούν ξανά τα μέτρα του πακέτου μείωσης του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015 ώστε μετά τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται να φέρουν πρόσθετα έσοδα 28,3 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εξισώσει (ενδεχομένως όμως να αυξήσει) την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και διαφορετικές εκδοχές της εισφοράς αλληλεγγύης. Αναζητούνται και πόροι για παροχή – έκπληξη που εξετάζουν οι οικονομικοί σύμβουλοι του νέου υπουργού Οικονομικών.
2. Εξετάζουν τους όρους και τις διασφαλίσεις για τα 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων. Ο νέους υπουργός έχει καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή. Ωστόσο, αυτή η τακτική είναι αντίθετη με την φιλοσοφία του Ταμείου στο οποίο θα μεταβιβαστεί η κυριότητα των εταιρειών.
Σύμφωνα με κείμενο της τρόικας το ταμείο θα έχει την δυνατότητα, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης από το κράτος στο οποίο δεν θα ανήκει πλέον το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, να προβεί ακόμη και σε ρευστοποίηση αν δεν καταστεί δυνατή η αποκρατικοποίηση εντός πολύ ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.
3. Θα έχουν μία πρώτη εικόνα από την εκτέλεση του Μνημονίου το πρώτο εξάμηνο αφού σε λίγο τελειώνει ο Ιούνιος. Πολλά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται παράταση σε αρκετά από αυτά κυρίως στο πεδίο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων (απελευθέρωση αγορών, κλειστών επαγγελμάτων παρεμβάσεις απλοποίησης της νομοθεσίας).
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- 15.763 Αγγλοι και Ουαλοί ονομάζονται Ντέιβιντ Τζόουνς!
Ραντεβού γνωριμίας τρόικας - κυβέρνησης
Συντονιστής: Agrafos
- Argosxolos
- Συντάκτης
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54