• Το Γνωρίζατε;
  • Την εποχή της παντοδυναμίας της Σπάρτης, το 400 π.Χ., υπήρχαν 25.000 μόνιμοι κάτοικοι και 500.000 σκλάβοι!

Παπανδρέου: «Στηρίξτε μας, να πάρουμε τα μέτρα» - Τι συζητήθηκε στη μίνι Σύνοδο

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Παπανδρέου: «Στηρίξτε μας, να πάρουμε τα μέτρα» - Τι συζητήθηκε στη μίνι Σύνοδο

Δημοσίευση από Agrafos »


Η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα να υιοθετήσει τα νέα σκληρά μέτρα και ο πρωθυπουργός ζητά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή.
«Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής μετά τη σύσκεψη που είχε με Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Τρισέ και Ρομπάι.

«Έχουμε μπροστά μας μια μάχη, μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει.

Κυβερνητικές πηγές που ενημέρωσαν του Έλληνες δημοσιογράφους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ της συνόδου κορυφής με αντικείμενο την Ελλάδα, ανέφεραν ότι τελικώς συμμετείχαν πέραν του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δε μετείχε τελικώς λόγω της εθνικής εορτής του Λουξεμβούργου.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντηση μόνον ο σύμβουλός του Γιώργος Γλυνός. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε προηγηθεί σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε η προετοιμασία της συζήτησης που θα ακολουθούσε στο δείπνο των ηγετών, όπου ήταν βέβαιο πως θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει να κάνει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται. Από κει και πέρα η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα που κάλυψε το πρόσφατο Γιούρογκρουπ, δηλαδή την εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.

Σκληρό πόκερ και ασφυκτικές πιέσεις για τη νέα βοήθεια

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε αλλά ο πρωθυπουργός πήρε το... ορεκτικό πριν από το γεύμα εργασίας, στη συνάντηση με Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Τρισέ και Ρομπάι.

Στη «μίνι Σύνοδο» που έγινε μετά από απαίτηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους προέδρους της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι να του ασκούν νέες ασφυκτικές πιέσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να της δοθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για να συνεχιστούν οι προσπάθειες συμφωνίας ενός νέου πακέτου στήριξης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, διαμηνύοντας ότι εφεδρικό σχέδιο ΔΕΝ υπάρχει.

«Όλες οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ελλάδα πρέπει να το κάνει αυτό», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Και ξεκαθάρισε ότι "το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο. Θα συναντηθούμε τον Ιούλιο να συζητήσουμε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση".
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”