Φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα που έχουν δηλώσει πολύ υψηλές δαπάνες με αποδείξεις και οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες επιστροφές φόρου καθώς και χιλιάδες φορολογούμενους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω φοροτεχνικού και δήλωσαν το μέγιστο όριο αποδείξεων που αναγνωρίζει η εφορία σχεδιάζει να καλέσει για έλεγχο το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για σχέδιο εντοπισμού φορολογούμενων που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω ίντερνετ και έχουν φουσκώσει το ποσό των αποδείξεων που δήλωσαν στην εφορία προκειμένου να λάβουν αυξημένη επιστροφή φόρου.
Οι φορολογούμενοι που υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου καθώς και οι φοροτεχνικοί που υποβάλουν (επίσης ηλεκτρονικά) τις δηλώσεις για λογαριασμό των πελατών τους διακρατούν το σύνολο των δικαιολογητικών της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να τα προσκομίσουν στην εφορία στην περίπτωση που κληθούν για έλεγχο. Στα δικαιολογητικά αυτά περιλαμβάνονται και οι αποδείξεις με τις οποίες οικοδομείται το αφορολόγητο όριο.
Σε πολλές περιπτώσεις που οι δηλώσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έχουν δηλωθεί περισσότερες αποδείξεις από αυτές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι. Επίσης, κάποιοι φοροτεχνικοί φέρονται να έχουν δηλώσει υψηλά ποσά σε αποδείξεις για λογαριασμό των πελατών τους, θεωρώντας ότι διαθέτουν ένα μεγάλο όγκο αποδείξεων τον οποίο μπορεί να «αξιοποιήσουν» αν κληθεί για έλεγχο κάποιος από τους πελάτες τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένας φοροτεχνικός υπέβαλε ηλεκτρονικά τις δηλώσεις για πενήντα πελάτες του συγκέντρωσε τις αποδείξεις από όλους. Δήλωσε το ανώτατο όριο αποδείξεων σε όλους (15.000 για τους άγαμους και 30.000 ευρώ για τις οικογένειες) και στην περίπτωση που κληθούν για έλεγχο οι πέντε από αυτούς, τότε θα έχει το απόθεμα των αποδείξεων για να το παρουσιάσει στην εφορία.
Το σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο προβλέπει ότι θα κληθούν να προσκομίσουν τις αποδείξεις φοροτεχνικοί για όλους τους πελάτες τους για τους οποίους υπέβαλαν ηλεκτρονική δήλωση. Στο προηγούμενο παράδειγμα ο φοροτεχνικός θα κληθεί να προσκομίσει το σύνολο των αποδείξεων που έχει δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις και των πενήντα πελατών του. Στις περιπτώσεις που η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ίδιο το φορολογούμενο, θα κληθούν για έλεγχο οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει πολύ υψηλή αξία αποδείξεων σε σχέση με το μέσο όρο αποδείξεων που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με το αντίστοιχο εισόδημα.
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογούμενοι έπρεπε το 2010 να συγκεντρώσουν ένα ποσό σε αποδείξεις προκειμένου να καρπωθούν το σύνολο του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα, το 10% του εισοδήματος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 30% του εισοδήματος σε αξία αποδείξεων για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Όσοι δήλωσαν υψηλότερο ποσό, τότε λαμβάνουν έκπτωση φόρου 10% επί της αξίας των επιπλέον αποδείξεων. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι το μέτρο των αποδείξεων οδήγησε σε μεγάλες και μαζικές επιστροφές φόρου. Μάλιστα, για τα φετινά εισοδήματα καταργήθηκε η δυνατότητα έκπτωσης φόρου και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει, προκειμένου να καρπωθούν το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, να προσκομίσουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός τους. Εφόσον τους λείπουν αποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν σε επιπλέον φόρο το 10% της αξίας αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή, τα «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν ... πορτοκάλια!
"Μπλόκο" σε φορολογούμενος και λογιστές για τις αποδείξεις
Συντονιστής: Agrafos