Η σημερινή συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες και οι ανησυχίες για μια πιθανή επέκταση της κρίσης στην Ιταλία κυριαρχούν στις γερμανικές εφημερίδες.
«Στο στόχαστρο η Ιταλία», υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (Τομπίας Πίλερ) στις οικονομικές της σελίδες.
«Όμως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα: το δημόσιο χρέος της έχει μακροπρόθεσμα χρονικά περιθώρια αποπληρωμής και επομένως οι ‘τζογαδόρικες’ αυξήσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να παρασύρουν εύκολα την Ιταλία στη δίνη της κρίσης με τη (γνωστή) συνέπεια να αμφισβητηθεί δηλαδή η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της.»
Και ο αναλυτής καλεί την ιταλική αντιπολίτευση να μην πιέζει την κυβέρνηση της χώρας, διότι «έτσι δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».
«Ευρωσωτήρες ήρθε πια η στιγμή», γράφει στο κύριο άρθρο της η γερμανική έκδοση των Financial Times για το ίδιο θέμα και υπογραμμίζει: «Το μήνυμα (των αγορών) σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στένεψαν. Όποιος πιστεύει ότι η ΕΕ αγόρασε χρόνο με το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, απατάται. Οι αγορές δεν επιτρέπουν πια άλλη περίοδο περισυλλογής.
Όσο και αν είναι κατανοητή η ανάγκη να μην εξαρτώνται (οι αποφάσεις) από τα κέφια της αγοράς, οι (Ευρωπαίοι) πολιτικοί με τους δισταγμούς τους καλλιεργούν ακριβώς αυτό το κλίμα. Θα ήταν όμως σενάριο τρόμου, εάν προκληθεί απώλεια της αξιοπιστίας έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως έγινε με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.»
«Επομένως η Γερμανία δεν πρέπει πια να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο για να αποφανθεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Επιπλέον η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Οι πρώτες φωνές από τις Βρυξέλλες κάνουν έκκληση για λήψη άμεσων αποφάσεων. Μια ακόμη συζήτηση και στάθμιση (της κατάστασης) θα σήμαινε έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων.»
«Κακός οιωνός», είναι η αλλαγή κλίματος στις αγορές και η στροφή της προσοχής τους προς την Ιταλία εκτιμά σε ανάλυσή του ο Ρόμπερτ Χόιζινγκερ στην Kölner Stadtanzeiger και την Berliner Zeitung: «Από αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να δρομολογήσουν τάχιστα νέα διέξοδο διάσωσης. Διαφορετικά διακυβεύεται η κατάρρευση του ευρώ λόγω εξωτερικών πιέσεων.»
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1967, το εσωτερικό σημείωμα της CIA που αναφερόταν στα σχέδια για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο περιλάμβανε 133 σελίδες.
Σενάριο τρόμου η ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης στην Ιταλία
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos