Την προειδοποίηση πως ενδεχόμενη διάλυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα ήταν πιο επικίνδυνη από το να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ, απευθύνουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα διαπιστώνει αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς η διάχυση των πιέσεων των αγορών και η μεταφορά τους στην Ιταλία, θέτει σε νέα βάση το πρόβλημα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα μετά από μήνες έντονης προσπάθειας η γερμανική εκδοχή μιας νέας ελληνικής διάσωσης που θα περιλάμβανε ιδιώτες πιστωτές καθώς και δημόσιο χρήμα έδειχνε να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο και το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγες εβδομάδες ηρεμίας στις αγορές για να ολοκληρωθούν οι περίπλοκες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι ιδιώτες πιστωτές θα συμφωνούσαν εθελοντικά σε ανταλλαγή ομολόγων με μεγαλύτερες λήξεις, μαζί με κάποια μορφή επαναγορών ομολόγων που θα χρηματοδοτούνταν με δημόσιο χρήμα. Αυτή η ανακούφιση στο χρέος θα ήταν μια σημαντική συμβολή στο συνολικό πακέτο, που θα περιελάμβανε νέες χρηματοδοτήσεις από τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
«Αν και οι οίκοι αξιολόγησης ίσως ανακήρυσσαν την Αθήνα σε επιλεκτική στάση πληρωμών, θα ήταν μια πολύ σύντομη κατάσταση, ίσως για ένα 15ήμερο, και θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να επιστρέψει αμέσως με παροχή ρευστότητας σε ελληνικές τράπεζες», τονίζεται στο δημοσίευμα των Financial Times.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται η μετάσταση της κρίσης εθνικών χρεών της Ευρώπης από την Ελλάδα στην Ιταλία και η έξοδος των ομολογιούχων από το ιταλικό χρέος τις τελευταίες ημέρες, αλλάζει τον σχεδιασμό προς μια συνολικότερη λύση καθώς η ιταλική κρίση χρεών θεωρείτο «πολύ απεχθής ακόμη και ως σκέψη».
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Χανς Ταιτμάγιερ ο οποίος είχε προειδοποιήσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι τα υπερβολικά χρέη της Ιταλίας και του Βελγίου θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά, αλλιώς πολύ σύντομα θα προκαλέσουν προβλήματα στην νομισματική ενοποίηση.
Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η έλλειψη στενότερη πολιτικής ενοποίησης θα υπονόμευε την νομισματική ένωση μακροπρόθεσμα, ενώ είχε επισημάνει πως το να διαλυθεί μια τέτοια ένωση θα ήταν πιο επικίνδυνο από το να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times αυτή την κατάληξη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε αγωνίζεται «μέρα και νύχτα» να αποφύγει.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- «Θα είναι σαν να πάτε βόλτα στην εξοχή. Δεν θα χρειαστείτε καν όπλα» ήταν τα λόγια ενός εκ των διοικητών των συμμαχικών δυνάμεων, στη μάχη του Σομ, το 1916. Σε λιγότερο από μία ώρα, οι απώλειες των συμμάχων είχαν φτάσει τους 57.470 άντρες.
FT: Πιο επικίνδυνη η διάλυση της Ευρωζώνης από ότι η μη δημιουργία της
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos