• Το Γνωρίζατε;
  • Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρούμος έκοψε το κεφάλι του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α', όταν τον συνέλαβε αιχμάλωτο μετά τη νίκη του στη Μάχη της Πλίσκα το 811, το λάξευσε σε κύπελλο, το επαργύρωσε και το χρησιμοποιούσε για να γιορτάζει τους θριάμβους του.

Χ. Αλμούνια: Απαράδεκτος ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Χ. Αλμούνια: Απαράδεκτος ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Δημοσίευση από Agrafos »


Για «απαράδεκτο ρόλο» των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης σε όλη την διάρκεια της κρίσης έκανε λόγο ο αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια

, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, «η αξιοπιστία των οίκων αυτών ήταν ήδη πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν παρουσίαζαν τις αναλύσεις τους για τους κινδύνους που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και παραμένει (η αξιοπιστία τους) εξαιρετικά χαμηλή και τώρα με τις αξιολογήσεις τους που αφορούν στον δημόσιο τομέα, δηλαδή τις εθνικές οικονομίες».

Κατά την διάρκεια σημερινής ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ΕΚ με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού επίτροπο, η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης στην εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ζώνη του ευρώ, καθώς «έχουμε φτάσει να εξαρτόμαστε από την δική τους ετυμηγορία ως προς το τί θα θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας».

Η κ. Ποδηματά και ρώτησε τον κ. Αλμούνια «πόσο θα περιμένει η Επιτροπή για να αντιδράσει, την στιγμή που η κρίση διευρύνεται και απειλεί πλέον την ευρωζώνη συνολικά», καθώς και «κατά πόσο συμφωνεί με την ιδέα της ίδρυσης ενός Δημόσιου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, αλλά και με την άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Μπαρνιέ ότι δεν θα πρέπει να υπόκεινται στις αξιολογήσεις των οίκων κράτη μέλη που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι εδώ και καιρό ακούγονται πολλές φωνές για τις συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά των οίκων αξιολόγησης, καθώς ουσιαστικά τρεις είναι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. «Από πλευράς μου αντέδρασα άμεσα ζητώντας καθημερινή παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού και της ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης», υπογράμμισε ο επίτροπος Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει επαρκή στοιχεία επ' αυτού και επιπλέον ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη προσφυγή που θα επέτρεπε στην Επιτροπή να κινήσει επίσημες διαδικασίες.

«Η αξιοπιστία των Οίκων αυτών ήταν ήδη πάρα πολύ χαμηλή στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν παρουσίαζαν τις αναλύσεις τους για τους κινδύνους που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και παραμένει (η αξιοπιστία τους) εξαιρετικά χαμηλή και τώρα με τις αξιολογήσεις τους που αφορούν στον δημόσιο τομέα, δηλαδή τις εθνικές οικονομίες. Η ΕΕ δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα που αφορούν στην αξιοπιστία τους, θα πρέπει όμως να λάβει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τους Οίκους αυτούς ώστε να αποποιούμαστε των ευθυνών που μας αναλογούν».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”