«Είναι η ώρα της κρίσης για την Ευρώπη», δηλώνει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, λίγες μόλις ώρες πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν αύριο ότι μπορούν να λύσουν την κρίση του χρέους της ευρωζώνης αποφεύγοντας την επέκτασή της στην Ιταλία και την Ισπανία: «Μπορεί να είναι η στιγμή της κρίσης, η καθοριστική στιγμή, για το πού θα πάει η Ευρώπη», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
«Οι αγορές λένε περίπου αυτό που λέω κι εγώ: ό,τι η Ελλάδα κάνει .ό,τι μπορεί, αλλά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης και τα άλλα προβλήματα που έχει η Ευρώπη», σημείωσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει να έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες αύριο, την ώρα που οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να συμφωνήσουν σε μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της ευρωζώνης. Στην ουσία είναι διχασμένοι για το πώς θα εντάξουν τους επενδυτές στη χρηματοδότηση ενός πακέτου διάσωσης και κατά πόσο τα 17 κράτη_μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκδώσουν ευρώ_ομόλογα για να συνδράμουν οικονομικά στις υπερχρεωμένες χώρες.
Στη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε πράξει ό,τι είναι αναγκαίο και κάνουμε ότι χρειάζεται για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά θέματα εντός της ζώνης του ευρώ, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς έχουμε το ίδιο νόμισμα, αλλά έχουμε διαφορετικές πολιτικές δανεισμού, διαφορετικές φορολογικές πολιτικές, διαφορετική ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες μας» είπε ο κ. Παπανδρέου εξηγώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο τον χαρακτηρισμό «συστημικά ζητήματα».
Εν συνεχεία ζητεί η Ευρώπη να δει τα ευρύτερα προβλήματα σημειώνοντας: «Εάν τα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας ανεβαίνουν, αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν πρόκειται να λύσει η Ελλάδα, επιλύοντας τις εσωτερικές ανεπάρκειες, κάτι που κάνει», επισημαίνοντας επιπλέον την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τα ευρώ_ομόλογα λέγοντας ότι θα μπορούσαν μα δημιουργήσουν «μία αίσθηση ασφάλειας» αλλά και στην επίσκεψη της κυρίας Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα σημειώνοντας ότι υπάρχει «άμεσο ενδιαφέρον» των Αμερικανών για την επίλυση του προβλήματος του χρέους και ότι η αμερικανική εμπειρία με τη Λατινική Αμερική και η εμπλοκή της στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του «νέου» προβλήματος: «Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν έχει προβλήματα, εάν υπάρξει έλλειψη καταναλωτικής πίστης, εάν υπάρξει βαθύτερη ύφεση, αυτό θα έχει βαθύτερες συνέπειες στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η μαζική παραγωγή ρολογιών ξεκίνησε στις Η.Π.Α. το 1860. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ρολόγια ετησίως.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να λύσουν την κρίση χρέους
Συντονιστής: Agrafos