Η Δευτέρα ξεκίνησε με πτώση των αμερικανικών παραγώγων και των ιαπωνικών μετοχών και μεγάλη άνοδο του χρυσού καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια μέσα στο ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται από την αποτυχία συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και από τις αμφιβολίες που προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ως προς την πιθανότητα να προκαλέσουν πράγματι αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Στην Ευρώπη οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες με τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών να καταγράφει θεαματική πτώση που πλησίασε το 3% ενώ στη συνέχεια και αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση με τον αμερικανικό δείκτη τραπεζών να χάνει περισσότερο από 1% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Οι διεθνείς επενδυτές ξεπούλησαν το δολάριο τη Δευτέρα με το αμερικανικό νόμισμα να βουλιάζει έναντι του ελβετικού φράγκου αλλά και του ιαπωνικού γεν. ΟΙ ΗΠΑ αντιμετώπιζαν ήδη πολλά προβλήματα πριν αυτό της αύξησης του ύψους του αμερικανικού χρέους και με όλη την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον ότι ακόμη και η πτώχευση είναι πιθανή, κανείς δε μοιάζει να θέλει να κρατά δολάρια και έτσι οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα είναι μεγάλες.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις, ωστόσο, σημειώθηκαν στην χρηματοπιστωτική αρένα όπου το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας επέστρεψε ταχύτατα πάνω από το 5,6%, μόλις δύο συνεδριάσεις μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και η χώρα βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με μία σφοδρή χρηματιστηριακή πραγματικότητα: η επίθεση των αγορών εναντίον της δεν έχει καταλαγιάσει. Αποτέλεσμα ήταν η ακύρωση προγραμματισμένης δημοπρασίας ομολόγων στις 12 Αυγούστου κάτι το οποίο είναι πιθανόν να στείλει ένα νέο αρνητικό μήνυμα στις αγορές και να ωθήσει ακόμη υψηλότερα τα επιτόκια.
Δυστυχώς για τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χαρά από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου κράτησε πολύ λίγο και στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας το επιτόκιο των Ισπανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από το επίπεδο ορόσημο του 6%.
Αν τα επιτόκια παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τότε η Ισπανία δε θα μπορέσει να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της για το 2012 και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση ενός πακέτου στήριξης για μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά άμεση μόλυνση της Ιταλίας.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης, στις 25 Αυγούστου του 1972.
Οι αγορές επιστρέφουν με σφοδρή επίθεση σε Ισπανία και Ιταλία
Συντονιστής: Agrafos