Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει άρωμα καλοκαιριού… Κάποια μέλη του βρίσκονται σε διακοπές και άλλα φεύγουν σύντομα. Καμία αλλαγή επιτοκίων δεν αναμένεται. Παρόλα αυτά, τα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα έχουν να πουν πολλά. Τα βασικά θέματα της συζήτησής τους θα είναι:
Ελλάδα: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την απόφαση των πολιτικών ηγετών της Ευρωζώνης να σπρώξουν την Ελλάδα σε τεχνικό χρεοστάσιο. Αποδεχόμενος την απόφασή τους, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπαναχώρησε έναντι των προηγούμενων ‘σκληρών’ του θέσεων. Αυτό που ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα τονίσει αύριο στο συμβούλιο είναι ότι δέχτηκε να υποχωρήσει μόνον αφού διασφάλισε και ανάλογες υποχωρήσεις από πλευράς των κυβερνήσεων – που συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση κονδυλίων ύψους 35 δις ευρώ για εγγυήσεις προκειμένου να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.
Μόλυνση: Αυτός είναι τώρα ο βασικός φόβος της ΕΚΤ, που βλέπει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας να αυξάνονται ανησυχητικά και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να παραπέμπουν στους κινδύνους για τους πιστωτές υποδεικνύοντας το παράδειγμα της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα τονίσει αύριο ότι σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο για άλλες χώρες.
Αμερικανική δημοσιονομική κρίση: Το Δ.Σ. της ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ουάσινγκτον. Αλλά ο κ. Τρισέ δεν αρέσκεται να ασκεί κριτική στην πολιτική των εκτός Ευρωζώνης κρατών. Σε κάθε περίπτωση, εκείνος θα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις αμερικανικές αρχές.
Οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης: Οι πρόσφατοι δείκτες για την οικονομία της Ευρωζώνης υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια δραστική επιβράδυνση, ίσως μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών ΡΜΙ υποδεικνύει πως η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε στασιμότητα. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μηνός Ιουνίου έπεσε σε χαμηλά έτους. Τα μέλη του Δ.Σ. μπορεί επίσης να πάρουν μια ιδέα για τα οικονομικά στοιχεία δεύτερου τριμήνου, αν και η επίσημη δημοσίευσή τους δεν αναμένεται ως τις 6 Αυγούστου. Μετά τη συνάντηση του Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως αναμένει ‘μια κάποια επιβράδυνση στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο’, αλλά είχε προσθέσει ότι ‘η βασική δυναμική οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζει να είναι θετική’. Θα χαμηλώσει άραγε αύριο τους τόνους;
Πληθωρισμός: Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού μηνός Ιουλίου βρέθηκε στο 2,5% - από 2,7% τον Ιούνιο – και ήταν απρόσμενα ασθενής. Μπορεί για το αποτέλεσμα αυτό να ευθύνονται οι ιδιοτροπίες της στατιστικής, αλλά ενδεχομένως οι λεπτομέρειες στα τέλη Αυγούστου να μας δείξουν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις περιορίστηκαν εξαιτίας μιας οικονομικής επιβράδυνσης. Τον Ιούλιο ο κ. Τρισέ είχε δηλώσει ότι ‘ο ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει σαφώς άνω του 2% στους επόμενους μήνες’. Μήπως όμως οι προβλέψεις του μελλοντικού πληθωρισμού σε μηνιαία βάση έγιναν κατόπιν λιγότερο ανησυχητικές;
Νομισματική πολιτική: Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιό της τον Ιούλιο για δεύτερη φορά από 1.25% σε 1.5%. Μετά την τελευταία συνάντηση ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν έδωσε κανένα σημάδι για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. Με δεδομένα τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία είναι εντελώς απίθανο να το κάνει αύριο. Ακόμα κι αν η ΕΚΤ φλερτάρει με μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ο πρόεδρός της δεν έχει λόγο να σηματοδοτήσει τίποτα – χρησιμοποιώντας την γνωστή έκφραση ‘αυστηρή επαγρύπνηση’ – μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Τον περασμένο μήνα οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 440 δις ευρώ επιτρέποντάς του να αγοράζει ομόλογα από τις αγορές. Καιρό πριν η ΕΚΤ ζητούσε μεγαλύτερη ευελιξία για τον μηχανισμό. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης θα έχει τώρα ρόλο στις αποφάσεις για το πότε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα πρέπει να ενεργεί αποτρεπτικά προκειμένου να προλαμβάνει μια κρίση – αλλά το πώς και το πότε παραμένει ασαφές.
Αποκλίσεις στην Ευρωζώνη: Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης η γερμανική οικονομία απογειώθηκε. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ορίζει τη νομισματική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως του αν ορισμένες χώρες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Όλα τα κράτη της Ευρωζώνης επωφελούνται από τη σταθερότητα των τιμών, υποστήριξε. Σε κάθε περίπτωση και η γερμανική οικονομία τώρα περνά σε επιβράδυνση.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από την γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιό-οικολογίας!
Ακόμα 35 δισ. € για τις ελληνικές τράπεζες στο... ευρωπαϊκό καλοκαίρι
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ακόμα 35 δισ. € για τις ελληνικές τράπεζες στο... ευρωπαϊκό καλοκαίρι
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!