• Το Γνωρίζατε;
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Φ. Κένεντι παραιτήθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό, μετά τη βύθιση του πλοίου που κυβερνούσε, από εμβολισμό εχθρικού σκάφους, στις 2 Αυγούστου του 1943.

«Τσάρο» προτείνει ο ολλανδός πρωθυπουργός για την ευρωζώνη

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

«Τσάρο» προτείνει ο ολλανδός πρωθυπουργός για την ευρωζώνη

Δημοσίευση από Argosxolos »


Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αποκτήσει έναν «τσάρο» με εξουσίες που θα του επιτρέπουν να υπαγορεύει τη φορολογική πολιτική και την πολιτική δαπανών στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και να αποφασίζει ακόμη και για την παραμονή ή τον εξοστρακισμό μιας χώρας από το ευρώ.

Την άποψη αυτή διατυπώνει σήμερα με άρθρο του στους Financial Times ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο ολλανδός ηγέτης – καθώς και ο υπουργός του επί των Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ που συνυπογράφει τις διατυπούμενες απόψεις – εξηγεί ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος με τις υπερεξουσίες που περιγράφει θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο νέος επίτροπος, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πειθαρχία, που θα διοριστεί.

Ο «τσάρος» αυτός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στις χώρες της ευρωζώνης που παρεκκλίνουν δημοσιονομικώς, κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τον αποκλεισμό τους από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ.

«Αν μια χώρα συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών, τότε θα πρέπει να υποβάλλει τον προϋπολογισμό της στον αρμόδιο επίτροπο, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα, εφ' όσον δεν συμφωνεί με κάποιες από τις διατάξεις του, να τον αναπέμπει και να απαιτεί τροποποιήσεις προτού η κυβέρνηση που τον κατήρτισε τον καταθέσει στο Κοινοβούλιο της συγκεκριμένης χώρας», γράφουν οι Ρούτε και ντε Γιάγκερ.

Οι ολλανδοί πολιτικοί προτείνουν, τέλος, οι χώρες που θα αρνηθούν να υιοθετήσουν το καθεστώς αυτό, να μπορούν να επιλέξουν την έξοδό τους από την ευρωζώνη. «Στο μέλλον η έσχατη ποινή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες αυτούς θα μπορεί να είναι ο εξαναγκασμός των χωρών να εγκαταλείψουν το ευρώ», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δύο ολλανδοί πολιτικοί.

Οπως γράφουν οι FT, η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται ο Ρούτε αντιμετωπίζει τη διογκούμενη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος της Ολλανδίας για τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – στο οποίο μετέχει βεβαίως και ο Ρούτε.

«Επιπλέον, ο Ρούτε κυβερνά με τη στήριξη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος αντιτίθεται στη χορήγηση κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι σαν να πετάς λεφτά σε ένα πηγάδι δίχως πάτο», σημειώνουν οι FT.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι θέσεις του Ρούτε είναι ενδεικτικές του κλίματος που θα επικρατήσει και των προτάσεων που θα συζητηθούν κατά τις δίμηνες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στην ΕΕ για την ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης που θεωρείται απαραίτητη για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη.

Επιστροφή στο “Διεθνή”