Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό, που το βρίσκουμε φρέσκο το χειμώνα. Όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής (δίαιτα), -με την αρωγή πάντα ενός ειδικού- θα παρατηρήσουν ότι συχνά εμφανίζεται στο διαιτολόγιό τους το συγκεκριμένο λαχανικό.
Αυτό δεν είναι τυχαίο.
Γιατί το μπρόκολο χρησιμοποιείται τόσο συχνά στα διαιτολόγια;
Επειδή το μπρόκολο είναι αυτό που ονομάζουμε "τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα" Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλά θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα όμως είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Η ιδιότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη στην κατάρτιση διαιτολογίων χαμηλά σε θερμίδες πχ διαιτολόγιο 1200 θερμίδων. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζεται η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη με την επαρκή κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.
Τί προσφέρει το μπρόκολο στον οργανισμό μου;Όπως αναφέρθηκε το μπρόκολο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Έχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σεληνίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και βιταμίνης C κ.α. Έχει φυτικές ίνες. Ακόμα θεωρείται ότι περιέχει ουσίες με αντικαρκινική δράση. Από την άλλη, τα 100 γραμμάρια ωμού μπρόκολου προσφέρουν μόλις 26 θερμίδες στον οργανισμό. Έχει ελάχιστο λίπος. Ακολουθεί πίνακας με τις περιεκτικότητες του μπρόκολου στα κύρια συστατικά.
Μπρόκολο ωμό,100gr
Ενέργεια (kcal)
26
Υδατάνθρακες (γρ)
4,5
Πρωτεΐνες (γρ)
3,1
Λίπη (γρ)
0,3
Ασβέστιο (mg)
88
Βιτ. Α (Ι.U.)
2500
Βιτ. C (mg)
90
Για να καταλάβουμε πόσο καλή πηγή ασβεστίου είναι το μπρόκολο σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά αναφέρουμε ότι ένα συγγενικό του λαχανικό, το κουνουπίδι έχει μόλις 25 mg ασβεστίου στα 100 γραμμάρια ωμού λαχανικού.
Συμπέρασμα
Επομένως το μπρόκολο είναι μία τροφή-σύμμαχος σε όσους επιδιώκουν να χάσουν βάρος αλλά παράλληλα είναι κατάλληλη για όσους επιθυμούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής χωρίς να ρισκάρουν την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Μπορεί να ενταχθεί εύκολα στη δίαιτα ως σαλάτα(ωμό) ή συνοδευτικό άλλων γευμάτων πχ μοσχάρι με μπρόκολο βραστό. Βέβαια είναι καλό να μην το παρακάνουμε με το βρασμό καθότι χάνεται σημαντικό μέρος των βιταμινών.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η παράνοια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1876 - 1909) έφτασε σε τέτοιο σημείο που να διατάξει τους λογοκριτές του να σβήσουν κάθε αναφορά στο χημικό σύμβολο του νερού (H20) από τα επιστημονικά βιβλία, επειδή φοβόταν ότι θα διαβαζόταν ως: «Ο Χαμίντ ο 2ος είναι ένα μηδενικό».
Μπρόκολο: Η σημασία του στη διατροφή κ στη δίαιτα
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.