Μετά το μπαράζ προτάσεων από κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές για πρόωρες κάλπες και κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με ή χωρίς εκλογές, ο Χάρης Καστανίδης αναζήτησε χθες διέξοδο στο αδιέξοδο που ύψωσαν οι αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup σε μία τρίτη λύση: Να αποφανθεί μεν ο λαός για το τι δέον γενέσθαι... αλλά χωρίς να προκηρυχθούν εκλογές. Πώς θα συμβεί αυτό το «μαγικό»; Με το περίφημο δημοψήφισμα, που προωθεί ο ίδιος νομοθετικά και υποστηρίζεται ενθέρμως από τον πρωθυπουργό.
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, το βασικό δίλημμα ενός δημοψηφίσματος θα είναι τέτοιο ώστε από το αποτέλεσμά του θα κριθεί είτε η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, είτε η υποχρεωτική, πια, παροχή συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κι αυτό, διότι θα αφορά ευθέως στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (και να υλοποιηθούν από τους πολίτες όσο σκληρά κι αν είναι) προκειμένου να αποφευσθεί η στάση πληρωμών.
«Στο... δόξα πατρί»
«Το ερώτημα θα αφορά... στο δόξα πατρί» έλεγε ο ίδιος χθες το βράδυ σε συνομιλητές του. Κι εξηγούσε ότι πρέπει να τεθούν στον ελληνικό λαό όλες οι παράμετροι και, βάσει αυτών, να αποφασίσει ο ίδιος εάν πρέπει να υλοποιηθούν οι επώδυνες αποφάσεις ή όχι.
Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα το μεσημέρι έδωσε μία πρόγευση αυτού του διλήμματος, του οποίου η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Η χώρα παράγει ετησίως 54 δισ. ευρώ. Ο λαός θα πρέπει να απαντήσει εάν θέλει να απεξαρτηθούμε από τους δανειστές και να ζει μόνο με αυτά ρίχνοντας το βιοτικό του επίπεδο, ή εάν προτιμά να υποστεί το κόστος των μέτρων και να συνεχίσει την προσπάθεια με τα δάνεια.
Εάν προκριθεί η πρώτη εκδοχή τότε ο πρωθυπουργός δεν έχει παρά να παραιτηθεί και να δρομολογηθούν άλλες πολιτικές λύσεις. Εάν «περάσει» η δεύτερη, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα οφείλει να συναινέσει στην εθνική προσπάθεια...
Υπερψηφίσθηκε ο «θεσμός»
Το νομοσχέδιο Καστανίδη για τη θεσμοθέτηση του δημοψηφίσματος ψηφίσθηκε χθες επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το καταψήφισε η αντιπολίτευση. Αν και πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές εξέφραζαν νωρίτερα προβληματισμό για το νέο θεσμό («τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια») αποφάσισαν – όπως έλεγαν – να το υπερψηφίσουν για να μη φανεί ότι «εξαντλούν το αντάρτικο σε θεσμικά ζητήματα ενώ στηρίζουν τα οικονομικά».
Όπως έλεγαν, βλέπουν τον νέο «θεσμό» ως πρόκριμα «ριζοσπαστικών αλλαγών» στο εκλογικό σύστημα, εκτιμώντας ότι, εάν διαφύγουμε τον άμεσο οικονομικό κίνδυνο, ο Γ.Παπανδρέου θα θέσει σε δημοψήφισμα την πάγια θέση του για μικτό σύστημα σταυρού και λίστας παγιδεύοντας την πλειοψηφία των σημερινών βουλευτών που είναι αντίθετοι μ΄αυτό...
Παπανδρέου σε βουλευτές: Θα δούμε τι θα γίνει...
Η διάθεση για «ανταρσία» άλλωστε επανήλθε δριμύτερη στην κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα μετά το αίτημα της τρόικας να καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μειωθεί (κι άλλο) ο κατώτατος μισθός. Στο περιστύλιο και στο εντευκτήριο τα «πηγαδάκια»…έβραζαν με τους περισσότερους να μιλούν για «κόκκινη γραμμή» που «δεν πρόκειται να περάσουν».
Αυτό το κλίμα μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό από τους βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε χθες (στα πλαίσια των διαδοχικών επαφών που έχει ξεκινήσει για να τους «εμψυχώσει»).
Ήταν δε τόσο αφοπλιστικές οι παρατηρήσεις τους («ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα» κλπ) που, κάποια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να τους είπε «ας εφαρμοσθούν αυτά που προβλέπει η συμφωνία Κορυφής της 21ης Ιουλίου και μετά θα δούμε τι θα γίνει». Προκειμένου, ωστόσο, να μην πυροδοτήσει η φράση του νέα εκλογικά σενάρια, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, τη μείωση των συντάξεων και το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, σχεδιάζεται κυβερνητική σύσκεψη για να συζητηθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες του «κολασμένου» Οκτωβρίου.
Καστανίδης στη Βουλή: Να πουν οι πολίτες τι θέλουν
Προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ, ο Χάρης Καστανίδης μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος εξαιτίας “της κρίσιμης οικονομικής και δημοσιονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα”.
Οπως είπε ενδεικτικά, “ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να πούμε τι θέλουμε. Να πει κάθε πολίτης τι θέλει και με βάση αυτό να γεννηθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα». Ενώ με εμφανή την αυτοκριτική διάθεση, πρόσθεσε: “Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα αλάνθαστα – το αντίθετο. Αγωνίζεται όμως σκληρά και μόνη για να κάνει το πατριωτικό της καθήκον και να μην επιστρέψει τη χώρα να διολισθήσει σε χρεοκοπία”.
Την απορριπτική απάντηση, από πλευράς ΝΔ, έδωσε ο Νίκος Δένδιας. “Αν η απάντηση του λαού στο δημοψήφισμα είναι απορριπτική, θα φύγετε;” ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν μέσα από (κανονικές) εκλογές ποιος θα τους κυβερνήσει.
Ηξεις-αφήξεις
Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ωστόσο δεν το αποκλείει κιόλας.
Ενώ ο ίδιος ο ίδιος ο κ. Καστανίδης διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους ότι μία τέτοια διαδικασία δεν θα έχει κατ΄ανάγκη το δημοσιονομικό-οικονομικό ερώτημα που ανέφερε ως παράδειγμα στη Βουλή...
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το 1998, 2.541 ταχυδρόμοι δαγκώθηκαν από σκυλιά στις Η.Π.Α. Οι περισσότερες επιθέσεις (49) έγιναν στο Χιούστον.
Τα νέα σκληρά μέτρα να τεθούν... σε δημοψήφισμα
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Τα νέα σκληρά μέτρα να τεθούν... σε δημοψήφισμα
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!