• Το Γνωρίζατε;
  • Η πιο ψηλή κατασκευή Lego στον κόσμο έχει ύψος 23,66 μέτρα και βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας.

Εκτακτη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου - Στο δημοψήφισμα επιμένει ο πρωθυπουργός

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Εκτακτη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου - Στο δημοψήφισμα επιμένει ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση από Agrafos »


Την απόφασή του να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τους όρους και τα δεδομένα που περιέγραψε και στη χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. επανέλαβε λίγο πριν τις 22.00 ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20.00.

Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις με τις ανεξαρτητοποιήσεις, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις βουλευτών ενώ μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν τοποθετηθεί θετικά στο θέμα του δημοψηφίσματος οι κ.κ. Μπεγλίτης, Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης και Ρέππας.

Αντίθετα κριτική στην απόφαση του πρωθυπουργού για την εξαγγελία και διεξαγωγή δημοψηφίσματος άσκησαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου οι Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου και Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Λοβέρδος πολύ πιο απόλυτα από τους δύο συναδέλφους του τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της διεξαγωγής του.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι όλα βρίσκονταν σε εξέλιξη και ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή θα κρίνουν τα πάντα.

Ωστόσο, ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, δηλώσεις για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας καθώς και αμφισβήτηση του πρωθυπουργού από στελέχη του ΠαΣοΚ.

Ενδεικτικό είναι ότι η κυβερνητική Επιτροπή που είχε εξαγγελθεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετατράπηκε σε υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί ενδέχεται να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Παρέμβαση Λοβέρδου

Μέγα λάθος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Ι. Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γ. Ραγκούσης θα συναντηθούν για να καθορίσουν τη στάση τους σε αυτό.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες οι τρεις υπουργοί είχαν συντάξει κοινή επιστολή - παρέμβαση στα πολιτικά πράγμα της χώρας.

Προβληματισμός Βενιζέλου

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στον ΑΝΤ-1 διότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την απορία του γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι διεθνείς μας εταίροι.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα ετοίμασε σχέδιο επιστολής προς τους ευρωπαίους εταίρους το οποίο προωθήθηκε το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Νωρίς το πρωί από την Κεντρική Κλινική ο κ. Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν ο οποίος είναι και επικεφαλής των τραπεζιτών που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία για το κούρεμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών ήταν εξαιρετικά βαρύ.

Βάσω Παπανδρέου: «Να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας»

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Προσερχόμενη στη Βουλή, η κυρία Παπανδρέου, ζήτησε να κάνει δήλωση, στην οποία είπε : «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα της διασφάλισης του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές».

Ανεξαρτητοποίηση Μ. Αποστολάκη

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μιλένα Αποστολάκη. Η βουλευτής έκανε γνωστή την απόφασή της με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο. «Δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου, αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την ΚΟ του ΠαΣοΚ», σημειώνει στην επιστολή της κυρία Αποστολάκη. «Τούτη τη στιγμή έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας» υπογραμμίζει.

Η κυρία Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική της διαφωνία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως λέει, να καταφύγει σε δημοψήφισμα με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως μία βαθειά διχαστική διαδικασία και σημειώνει:

«Συμπυκνώνεται σε μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι διαιρώντας τον λαό». Υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες. Αναφέρει ότι η κρίση στη χώρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ότι η διαδικασία προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι ανεπιτυχής, ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται, ότι η νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι η στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών εξαντλείται στα συνήθη «υποζύγια», αδυνατώντας να θωρακίσει τα μέτρα που λαμβάνονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κυρία Αποστολάκη κάνει επίσης λόγο για πολιτικές συμμαχίες «που δεν μπορέσαμε να συνάψουμε» και για αποτυχία σύναψης ενός «μίνιμουμ συμμαχιών με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατανοώντας την κρισιμότητα των γεγονότων και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές θα συμπορεύονταν μαζί μας».

Μετά την κίνησή της η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ μειώνεται περαιτέρω στους 152 βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» και άλλοι βουλευτές του ΠαΣοΚ σκέπτονται να προβούν πολιτικές πρωτοβουλίες.

Δημήτρης Λιντζέρης : «Θα καθορίσω τη στάση μου εγγράφως»

«Θα καθορίσω τη στάση μου εγγράφως, δεν πρόκειται σήμερα ή αύριο να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση αλλά θα πώ τις απόψεις μου εγγράφως, όπως πάντα έπραττα», δήλωσε προς «Το Βήμα» ο βουλευτής Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος χθες έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου με την οποία εξέθετε τις θέσεις του τη στιγμή που όπως, έλεγε, δεν τον άφησαν να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μίλησε κανένας βουλευτής του ΠαΣοΚ.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Κώστας Καρτάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρτάλης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα η Βάσω Παπανδρέου.

Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠαΣοΚ Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

«Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω» είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

Θέμα ηγεσίας θέτουν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για το δημοψήφισμα ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ:

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του '50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.

Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.

Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά κεκτημένα.

Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.

Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.

Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.

Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.

Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.

Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.

Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.

Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.

Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.

Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.

Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.

Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.

Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.

Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Επιστολή πρόθεσης ανεξαρτητοποίησης από την Εύα Καϊλή

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κυρία Εύα Καϊλή ζητεί να εγκαταλείψει τα περί δημοψηφίσματος να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλιώς, όπως σημειώνει, θα πράξει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και όχι με το προσωπικό ή το κομματικό, λέγοντας ότι «εάν δεν γίνουν αυτά προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί».

Σημειώνεται ότι η κυρία Καϊλή ανάρτησε την επιστολή της και στο «προφίλ» που διατηρεί στο Facebook.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, όπως αναρτήθηκε, είναι:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, ετσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη.

Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσας, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας. Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, οτι τα σχέδια περι Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.

Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό. Ουτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Εθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.

Με εκτίμηση

Εύα Καϊλή»

Χαρά Κεφαλίδου: «Νόμιζα ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει τη χώρα»

Με εμφανή απογοήτευση, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου διαφωνεί με το δημοψήφισμα και προτείνει τη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Η επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου:

«Κύριε Πρόεδρε,
Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο: ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία.

Η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος. Αν δεν το σταματήσουμε αμέσως, ίσως αποδειχθεί μοιραίο λάθος.

Μέχρι χθες πίστευα ότι ξέρουμε πού πάμε και τι κάνουμε. Θεωρούσα δεδομένο ότι σκοπεύουμε να τιμήσουμε το λόγο μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητώντας δημοψήφισμα τώρα, αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και επιτείνουμε το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας. Τούτη την ώρα ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή του. Οφείλει να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης πέρα από ιδεολογίες, κόμματα και προσωπικές εμμονές. Οι ηγέτες πρέπει να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και, αν χρειάζεται, να ενεργούν με
αυτοθυσία. Πιστεύω ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μεγαλύτερης προσπάθειας στην σύγχρονη ιστορία μας.

Προτείνω συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας. Ο στόχος μιας Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, η σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, και τελικά η διενέργεια εκλογών μόλις επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Τέλος, δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής.

Με τιμή»
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”