• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1876, ο αμερικανός στρατηγός Κάστερ οδήγησε τους 211 ιππείς του στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, γνωρίζοντας ότι τους περίμεναν 6.000 Ινδιάνοι Σιού. Ύστερα από 15 λεπτά μάχης, μόνο ένα άλογο έμεινε ζωντανό!

Δύσκολες ώρες για τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Δύσκολες ώρες για τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη

Δημοσίευση από Airetikos »


Τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης έκτιζε την αυτοκρατορία του. Και δημιούργησε τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 5%, με περισσότερες από 20.000 κλίνες και πάνω από 6.000 εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τα γραφεία εσωτερικού και εξωτερικού.

Όμως το 2011 κάθε άλλο παρά τυχερό ήταν για τον Όμιλο, που έγινε πρωτοσέλιδο για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και του ζεύγους Σηφουνάκη-Μαρί Δασκαλαντωνάκη στην προεδρική σουίτα του King George.

Το τελευταίο κτύπημα ήρθε προχθές με την ανακοίνωση ότι ο όμιλος κλείνει το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς. Στις αρχές του έτους ο όμιλος είχε κλείσει άλλα δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα, στην Πλατεία Ομόνοιας.

Το «λουκέτο» στο Μακεδονία Παλλάς, μπαίνει σύμφωνα με την εταιρεία επειδή δεν κατάφερε να βρει μία συμβιβαστική λύση με το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από το οποίο μίσθωνε το ξενοδοχείο, ώστε να μειωθεί το ενοίκιο που ανερχόταν στα 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ξενοδοχεία Acropol και Fashion House Hotel που εγκατέλειψε ο όμιλος στην Αθήνα, επίσης τα μίσθωνε.

Ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε συνομιλίες με την Eurobank σε ό,τι αφορά το μίσθιο του ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος.

Η είδηση ότι κλείνει το Μακεδονία Παλλάς, προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων και σχολίων. Ο όμιλος σε ανακοίνωση του δίνει τις δικές του εξηγήσεις και αναφέρει χαρακτηριστικά (ολόκληρη η ανακοίνωση):

«Η εταιρεία ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Makedonia Palace, με αίσθημα ευθύνης έναντι των πελατών και κυρίως των εργαζομένων της, συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία 3 συναπτά έτη παρά τις ζημίες λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκ €, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών.

Τους τελευταίους 12 μήνες η εταιρεία αντί να καταγγείλει τη μίσθωση κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες συνεννόησης με τον εκμισθωτή ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου. Το ΙΚΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε, δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά του ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα.

Μην έχοντας άλλα περιθώρια, η εταιρεία μας αναγκάστηκε με μεγάλη της λύπη να αποχωρήσει από το δημιούργημά της, για το οποίο έχει καταβάλλει 73,6εκ ευρώ και να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης στις 13 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το ΙΚΑ προφορικά για την πρόθεσή της να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς καμία αμοιβή μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, πρόταση που κατετέθη και εγγράφως και επισυνάπτεται στο παρόν.

Επειδή ακόμα και σήμερα η εταιρεία δεν έχει λάβει απάντηση από το ΙΚΑ, ενημέρωσε τους συνεργάτες της για την αποχώρησή της από το ξενοδοχείο στις 27 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία εύχεται πραγματικά το ΙΚΑ να έχει μεριμνήσει για την εξεύρεση κατάλληλου μισθωτή που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις που ζητά από την ίδια και να έχει συμπεριλάβει την τύχη των εργαζομένων του ξενοδοχείου, όπως ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, που έχει προτείνει σε όλους τους εργαζόμενους να εργασθούν σε άλλα ξενοδοχεία του Ομίλου».

Επίσης σε επιστολή της εταιρείας ΑΞΤΕ προς το ΙΚΑ αναφέρεται μεταξύ των άλλων πως «η εταιρεία είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει -άνευ αμοιβής- το ξενοδοχείο μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και να συνδράμει στην ομαλή μετάβαση του ξενοδοχείου στο νέο μισθωτή, χωρίς να παύσει η λειτουργία του».

Το σίγουρο είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενέκρινε ήδη τη διενέργεια «δηµόσιου µειοδοτικού διαγωνισµού για την πρόσληψη συµβούλου αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, µε σκοπό την εκπόνηση µελέτης αξιοποίησης και τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών δηµοπράτησης, για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισµού ανάδειξης επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη µακροχρόνια διαχείριση και εκµετάλλευση της ως άνω ξενοδοχειακής µονάδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Στους τουριστικούς κύκλους είναι κοινό μυστικό, ότι πλήθος ξενοδοχειακών αλυσίδων ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια. Η κρίση έχει «κτυπήσει» δυνατά τον κλάδο, τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν δει τις κρατήσεις τους να μειώνονται, ενώ ειδικά τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν να αντιμετωπίσουν και το διαρκές κύμα των διαδηλώσεων και επεισοδίων, όπως και την υποβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας.

Η επαναδιαπραγμάτευση μισθώματος, είναι ίσως το τελευταίο «χαρτί» για να διατηρηθούν τα υπάρχοντα σχήματα, χωρίς όμως να αποδίδει πάντα. Εξάλλου το ακριβό ενοίκιο οδήγησε στο τέλος του 2010 τα ξενοδοχεία Εσπέρια και Κάνιγγος 21 στο να κατεβάσουν ρολά.

Το Μακεδονία Παλλάς είναι πεντάστερο ξενοδοχείο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, και διαθέτει 284 δωµάτια και σουίτες. Ανακαινίστηκε πλήρως και επαναλειτούργησε τον Σεπτέµβριο του 1995, ενώ το 2002-2003 ανακαινίστηκε εκ νέου. Παραδοσιακά δε αποτελούσε το κατάλυµα του πρωθυπουργού και υπουργών κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Όμιλος

Στη δεκαετία του 1960 ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης μαζί με τον αδελφό του Τάκη δημιούργησαν μία μικρή επιχείρηση ελαιολάδου. Λίγα χρόνια αργότερα το 1976 «γεννήθηκε» το πρώτο ξενοδοχείο της αυτοκρατορίας το Ρίθυμνα Μπιτς, ενώ σύντομα απέκτησαν και το ξενοδοχείο Ελ Γκρέκο (επίσης στο Ρέθυμνο).

Το «πέταγμα» της εταιρείας όμως ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν εξαγόρασαν το 50% των μετοχών της Grecotel από τον Κύπριο επιχειρηματία Δημήτρη Πιερίδη. Μέτοχος με 50% στην Grecotel ήταν και συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος tour operator η TUI.

Αυτό είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει η πορεία προς την κορυφή για τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Διαθέτει πολυτελή resort σε όλους τους προορισμούς πρώτης γραμμής στην Ελλάδα (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Χαλκιδική κλπ), ενώ διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε παραθαλάσσιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Ο όμιλος αριθμεί περισσότερα από 30 ξενοδοχεία στις αλυσίδες Grecotel και Classical Hotel (ξενοδοχεία πόλης).

Το 25% της εταιρείας ανήκει στον Νίκο Δασκαλαντωνάκη, το 25% στον αδελφό του Τάκη και το 50% στην TUI.

Ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης, στη δεκαετία του 1960 παντρεύτηκε τη σύζυγο του Πόπη και απέκτησε 3 παιδιά: Τη Μάρι, την Τίνα και τον Γιάννη. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Μάρι είναι παντρεμένη με τον νυν υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, ενώ ο Γιάννης με την κόρη του εφοπλιστή Θ. Βενιάμη Μερίνη.

Η οικογένεια ήταν δεμένη και οι επιχειρήσεις δούλευαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2009. Τότε η οικογένεια χωρίστηκε στα δύο. Στο ένα στρατόπεδο ο κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης με την κόρη του Μάρι. Στο άλλο η σύζυγος Πόπη με τα παιδιά Τίνα και Γιάννη.

Η ρήξη, λένε οι φήμες, αφού ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τί ήταν εκείνο που δίχασε την οικογένεια, ήρθε τον Δεκέμβριο του 2009. Και ξεκίνησαν και οι διαδικασίες διαζυγίου του Νίκου με την Πόπη Δασκαλαντωνάκη.

Γράφτηκαν πολλά και ακόμα περισσότερα ακούστηκαν. Το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια έφτασε στα δικαστήρια για τον έλεγχο του 25% της εταιρείας (που ήταν επίσης μοιρασμένο στα πέντε μέλη της οικογένειας).

Η κ. Πόπη Δασκαλαντωνάκη και τα παιδιά Γιάννης και Τίνα στα τέλη του 2009, ζήτησαν τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στην εταιρεία, αφήνοντας υπόνοιες για κακοδιαχείριση. Ο κ. Δασκαλαντωνάκης απάντησε με εξώδικο και τους ζήτησε την επιστροφή των μετοχών που κατείχαν, καθώς όπως ανέφερε ο ρόλος τους στην εταιρεία ήταν εικονικός.

Επιστροφή στο “Οικονομία”