Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκαναν λόγο για «ιστορικούς δεσμούς» ανάμεσα στις δύο χώρες από την εποχή του αγώνα για την ανεξαρτησία το 1821, αλλά και στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Μάλιστα ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι με πρωτοβουλία της Γαλλίας, η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην Ε.Ε. και αργότερα στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας «προσπάθησε να πείσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης» ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.
Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τη διμερή οικονομική συνεργασία με αιχμή το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της άμυνας και των υδάτινων πόρων, όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός. Αλλά και από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι να κινητοποιήσει τις γαλλικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Ελλάδα προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα γιατί, όπως ανέφερε, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέφερε πολιτική στήριξη για τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μαλί.
Ήδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ολάντ οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει γαλλική τεχνογνωσία για το κτηματολόγιο και για τον κλάδο της υγείας. Απαντώντας πάντως σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Ολάντ δήλωσε ότι «δεν ήρθε για να πουλήσει εξοπλισμούς», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της γαλλικής Le Figaro, αλλά και ελληνικών εφημερίδων.
Το απόγευμα της Τρίτης Έλληνες και Γάλλοι επιχειρηματίες συναντώνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δρομολογώντας την ίδρυση ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σαμαρά, Αθήνα και Παρίσι θα προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα, εξετάζοντας κοινές πρωτοβουλίες ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Πολυάριθμες, και με κριτική διάθεση προς τον πρόεδρο Φ. Ολάντ, ήταν οι ερωτήσεις των γάλλων δημοσιογράφων στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητεί περισσότερες επενδύσεις για την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή να συναινεί σε περικοπές κατά 30% των κονδυλίων για την Ελλάδα στα πλαίσια του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε;
Ο πρόεδρος της Γαλλία απάντησε ότι «δεν είναι μόνος του στην Ευρώπη, είναι συνολικά 27 χώρες» που διαπραγματεύονται. Από την άλλη πλευρά, υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς και τα προβλήματα απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν όντως δαπανήσουμε τα 960 δις που έχουμε συμφωνήσει στον (μειωμένο) προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, τότε και πάλι θα έχουμε δαπανήσει περισσότερα απ΄ ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη περίοδo.»
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης, στις 25 Αυγούστου του 1972.
Ελλάς - Γαλλία, επενδυτική συμμαχία
Συντονιστής: Agrafos