• Το Γνωρίζατε;
  • 35.000.000 αμερικάνοι πάσχουν από κοινωνική φοβία, δηλαδή, είναι παθολογικά ντροπαλοί!

«Παντιέρα» τραπεζιτών κατά… μνημονίου!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

«Παντιέρα» τραπεζιτών κατά… μνημονίου!

Δημοσίευση από Agrafos »


Πριν προλάβει να εξελιχθεί σε… ένα ατέλειωτο «λοβ στόρι», με ξαφνικούς έρωτες και γάμους, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο μεταπίπτει με μεγάλη ταχύτητα σε… άγρια αμερικανική ταινία δράσης, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον όλων μέχρι τελικής πτώσεως. Σε ρόλο απελπισμένου «διαιτητή», η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα στην τρόικα τη δέσμευσή της να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις, αλλά οι παλαιστές στο τραπεζικό ρίνγκ κλείνουν τα αυτιά τους στα… σφυρίγματα.

Η χθεσινή ημέρα, λίγα μόνο 24ωρα μετά τα «πανηγύρια» στο ΧΑ για την πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha, επιβεβαιώνει ότι η ισχυρότερη ομάδα πίεσης της ελληνικής κοινωνίας, που εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά των πολιτικών του μνημονίου –όταν αυτές θίγουν τα στενά συμφέροντά τους…- είναι οι τραπεζίτες, που έχουν σηκώσει τη δική τους «παντιέρα», έναντι των πιεστικών απαιτήσεων της τρόικας για συγχωνεύσεις.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, όσο και αν υψώνουν τους τόνους υπέρ των συγχωνεύσεων ο Γ. Παπακωνσταντίνου ή ο Γ. Προβόπουλος, οι ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να συγκλίνουν μεταξύ τους, όσο μπορούν να συνεχίζουν τη λειτουργία τους κατά μόνας και όσο συνεχίζει «γυρίζει η ρουλέτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να φαίνεται με καθαρότητα που θα… καθίσει η μπίλια των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Νίκος Νανόπουλος της Eurobank, μιλώντας χθες στο conference call για τα αποτελέσματα του 2010, περιέγραψε στους ξένους αναλυτές με μεγάλη ακρίβεια και καθαρότητα το σκηνικό που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας με το δικό του τρόπο αυτό που πρώτος τόνισε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, λέγοντας ότι συγχωνεύσεις δεν γίνονται με το ζόρι. «Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες κινήσεις», τόνισε ο κ. Νανόπουλος. «Οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να γίνουν με οποιοδήποτε κόστος», υπογράμμισε, πριν διαψεύσει όλα τα σενάρια για συμμετοχή της Eurobank στο «γαϊτανάκι» των συγχωνεύσεων, που μονίμως μένουν σε επίπεδο χρηματιστηριακών φημών και προσδοκιών.

Νωρίτερα, η Alpha εξαπέλυε μια μάλλον ασυνήθιστη επίθεση στην Εθνική, μέσω ανάλυσης που φιλοξενήθηκε στο τελευταίο δελτίο της Διεύθυνσης Μελετών, η οποία ξαφνικά βρέθηκε να σχολιάζει κορυφαία ζητήματα στρατηγικής της τράπεζας, για τα οποία είθισται να εκφράζονται μόνο τα κορυφαία στελέχη του μάνατζμεντ.

Με επιθετικές αναφορές κατά πάντων, από τη διοίκηση Ταμβακάκη, ως τον υπουργό Οικονομικών (!), οι αναλυτές της Alpha χαρακτήρισαν ως «οιονεί κρατικοποίηση» μια συγχώνευση με την Εθνική, υποδεικνύοντας (!) στην κυβέρνηση να σταματήσει να ασκεί έλεγχο στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα μέσω των Ταμείων. Η «πληρωμένη» απάντηση ήλθε λίγο αργότερα από κύκλους της διοίκησης της Εθνικής, που υπενθύμιζαν με νόημα ότι η Alpha στηρίζεται σήμερα σε 9 δις. ευρώ εγγυήσεων δανεισμού από το Δημόσιο και σχεδόν 1 δις. ευρώ κεφαλαιακών ενισχύσεων.-

Από την πλευρά του, ο κ. Μ. Σάλλας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει εκ νέου πρόταση στην κυβέρνηση για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής, δίνοντας οριστικό τέλος και σε αυτό το σενάριο εξαγορών και συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Με αυτές τις τοποθετήσεις από όλες τις ισχυρές τράπεζες της χώρας, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της παράτασης της εκκρεμότητας των συγχωνεύσεων για άγνωστο χρονικό διάστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου μένει απελπιστικά μόνος στην πεισματική υπεράσπιση της αναγκαιότητας σύγκλισης των τραπεζικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δε τραπεζίτες, έχοντας ήδη εξασφαλίσει άλλα 30 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, έτοιμων να διατεθούν αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί το «κακό σενάριο του Μαρτίου» («ατελής» λύση από την Ευρώπη, υποβαθμίσεις από S&P και Moody’s, νέος γύρος ελληνικής κρίσης στις αγορές), δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να βιάζονται για συγχωνεύσεις σε αυτή την φάση και προτιμούν να «σηκώνουν παντιέρα» κατά του μνημονίου, όπως και τόσες άλλες «συντεχνίες» της ελληνικής κοινωνίας.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”