Στο β’ εξάμηνο του 2011 προσδιορίζει τον «πάτο» της ελληνικής ύφεσης το ΔΝΤ στην έκθεση με βάση την οποία το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους 4,1 δισ. ευρω προς την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει «η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σε γενικές γραμμές όπως είχε προβλεφθεί» με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2010 κατά 4,5%, να καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος να υποχωρεί. Η πρόβλεψη για τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος παραμένει στο 3%.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως εφόσον το μνημόνιο λειτουργήσει, τότε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ ευρώ μεταξύ 2011 – 15 θα ρήξει αυτόματα το δημόσιο χρέος στο 134% του ΑΕΠ έναντι 151% του βασικού σεναρίου της τρόικας. Έτσι, όπως σημειώνει, η δυναμική μείωσης του χρέους θα ενταθεί και τελικά αυτό θα διαμορφωθεί στο 112% του ΑΕΠ ως το 2020 (από 130% του βασικού σεναρίου).
Από την άλλη βέβαια στην περίπτωση αυξήσεων επιτοκίων απ’ την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, τότε η τρόικα εκτιμά πως το χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 141% του ΑΕΠ (δεν συνεκτιμάται η παραπάνω υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων, ούτε η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για μείωση των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια κατά περίπου 100 μονάδες βάσης καθώς και η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων)
Στην έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αν και επισημαίνει ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο --όταν και θα πραγματοποιηθείη επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα-- τα κύρια σημεια της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης. Τούτο σημαίνει πρόσθετα μέτρα που αναλογούν στο 8% του ΑΕΠ και τα οποία θα συμπεριληφθούν στους προϋπολογισμούς 2012 – 2014.
Εν τω μεταξύ η έκθεση του ΔΝΤ προειδοποιεί πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθούν απότομα εάν οι αγορές δεν πειστούν ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της περιφέρειας.
«Το κλίμα στις αγορές παραμένει εύθραυστο, ενώ μεγάλο μέρος της προσαρμογής σε δημοσιονομικό μέτωπο, στο χρηματοοικονομικό κλάδο και σε δομικό επίπεδο μένει να γίνει», αναφέρει η μελέτη.
«Σε αυτό το περιβάλλον, η μετάδοση της κρίσης είναι ένας κίνδυνος και τα spreads των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατακόρυφα εάν οι αμφιβολίες της αγοράς για την απάντηση απέναντι στην κρίση της Ευρωζώνης ενταθούν», αναφέρεται.
Όπως εξηγεί το ΔΝΤ, η τυχόν αύξηση των spreads δεν θα έχει άμεσο κόστος για την κυβέρνηση, αφού οι δανειακές ανάγκες του κράτους για το 2011 είναι καλυμμένες από το πακέτο διάσωσης, όμως, θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για τόνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Χίτλερ δεν έπινε, δεν κάπνιζε και ήταν χορτοφάγος.
Ακόμα δεν πιάσαμε πάτο, λέει το ΔΝΤ
Συντονιστής: Agrafos