Δεκαπέντε προτεραιότητες μεταρρυθμίσεων στην οικονομία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, στα κλειστά επαγγέλματα, το κράτος, τη δικαιοσύνη τις επενδύσεις, τις ιδωτικοποιήσεις και τη φορολογία.
Ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην χθεσινή ομιλία του στην Βουλή, «φωτογράφισε» τις μεταρρυθμίσεις που επέλεξε να προωθήσει η κυβέρνηση στον περιορισμένο χρόνο που έχει στην διάθεσή της.
Κατ’ ουσίαν δεν είπε κάτι καινούριο. Κατέγραψε 15 από τις δεκάδες εκκρεμότητες του Μνημονίου που παραμένουν στα χαρτιά επί σειρά μηνών, δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσουν επί πρωθυπουργίας του:
1. Εργασιακή εφεδρεία. Εκκρεμεί η κοινοποίηση των ονομάτων των 30.000 υπαλλήλων και η πράξη επέκτασης του θεσμού σε όλο το δημόσιο.
2. Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Εκκρεμούν οι αναλογιστικές εκθέσεις που θα δείχνουν αν απαιτείται νέα δομική αλλαγή σε βασικές και επικουρικές - προνοιακές συντάξεις.
3. Φορολογία. Άμεση εφαρμογή των συστάσεων του ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
4. Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ανέφερε ότι θα συνεχιστεί όπως έχει συμφωνηθεί στην 5η αναθεώρηση του μνημονίου (η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί). Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα μεταφέρεται χρονικά έως το 2020, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα είναι χαμηλότερες και εμπλουτίζονται και από 15 δισ. ευρώ που αναμένεται να προέλθουν από το Helios, στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας με νόημα ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον». Ειδική αναφορά έκανε και στην αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας (διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη).
5. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης, ονοματίζοντας όμως μόνο το επάγγελμα των φαρμακοποιών, κάνοντας λόγο για περιορισμό του κέρδους τους και εξασφάλιση της εφαρμογής του ήδη θεσπισμένου ελεύθερου ωραρίου των φαρμακείων.
6. Παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Προανήγγειλε παρεμβάσεις σε ολόκληρο το φάσμα της δικαιοσύνης με ταυτόχρονη ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών.
7. Δημόσιο. Αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με βάση σχέδιο δράσης που καταρτίζεται σε συνεργασία με τη νέα Ευρωπαϊκή Task Force. Ως άμεσο μέλημα ανέφερε το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και την κατάργηση περιττών φορέων.
Πρόσθεσε ότι καταρτίζεται σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ελληνικού διοικητικού συστήματος «προς ένα επιτελικό κράτος», ενώ προωθείται προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων.
8. Υγεία. Άμεσος στόχος είναι η πλήρης λειτουργία του νέου Ενιαίου Οργανισμού Παροχής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επίσης δεσμεύθηκε ότι επεκτείνεται με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς το μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προωθείται νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους δαπανών των προμηθειών των νοσοκομείων, φαρμάκων και υλικών σε σχέση με το 2010.
9. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, αλλά εκκρεμεί η παρέμβαση για την επιχειρηματικά «φιλική» Ελλάδα.
10. Εξαγωγές. Προανήγγειλε την ψήφιση νέου νόμου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου και ενισχύσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων με κεφαλαία κίνησης ευνοϊκού επιτοκίου.
11. Νέες επενδύσεις. Ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, μέσω της διαδικασίας fast track, 20 ακόμη σχέδια προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
12. Επιδοτήσεις. Αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ και ενίσχυσή του ώστε τους επόμενους μήνες να αρχίσει η διάθεση των 14 δισ. ευρώ που απομένουν έως το 2013 για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών και χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
13. Εκπαίδευση. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των διοικητικών περιφερειακών δομών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δράσεις αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος της Δια Βίου Εκπαίδευσης.
14. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αναφορά έγινε στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και στην ενεργοποίηση εντός του έτους 24 επιπλέον προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.
15. Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό δίκτυ ασφάλειας στους πολίτες που βρίσκονται στην πιο ισχυρή θέση «με κάθε πρόσφορο τρόπο».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Απόστολος Παύλος είπε για τους Κρητικούς: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» («Οι Κρητικοί είναι πάντοτε ψεύτες, κακά και ανήμερα θηρία και αχόρταστες κοιλιές») [«Προς Τίτον επιστολή», Α΄12]
Τί θέλει να κάνει ο νέος πρωθυπουργός
Συντονιστής: Agrafos