• Το Γνωρίζατε;
  • Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα, ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909, για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!

Η «ένεση» από την ΕΚΤ και οι αναζητήσεις της Alpha

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Χωρίς σύνδεση
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Η «ένεση» από την ΕΚΤ και οι αναζητήσεις της Alpha

Δημοσίευση από Agrafos »


Τις τελευταίες ημέρες το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς οι ανάγκες ρευστότητας είναι εξαιρετικά πιεστικές, ενώ οι προσπάθειες από την Alpha για να σπάσει την απομόνωση και να απευθυνθεί στο Σίτι του Λονδίνου για ενδεχόμενη άντληση κεφαλαίων φέρονται να έχουν καταλήξει, ως τώρα, σε πενιχρά αποτελέσματα χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις:

- Οι εκροές καταθέσεων επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 10 δισ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν ακόμη πιο σοβαρές, καθώς κορυφώθηκε η σεναριολογία, ακόμη και από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, για επιστροφή στη δραχμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις αυτές εξάντλησαν τα όρια παροχής ρευστότητας από το μηχανισμό Έκτακτων Ενισχύσεων Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και η ΕΚΤ δέχθηκε τελικά, υπό την πίεση των περιστάσεων, να αποδεχθεί και πάλι ως ενέχυρο δανεισμού ομόλογα των τραπεζών με εγγύηση του Δημοσίου. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ «πάγωνε» την παροχή εγγυήσεων, μέχρι 30 δισ. ευρώ, από το Δημόσιο, παρότι είχε πιεσθεί σχετικά από την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Financial Times” ήδη την Παρασκευή εξέδωσαν τίτλους με εγγύηση του Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ, η Alpha, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

- Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το Λονδίνο ανέφεραν ότι η διοίκηση της Alpha Bank έκανε τις τελευταίες ημέρες διερευνητικές επαφές στο Σίτι, για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, διερευνώντας όλα τα σενάρια (έκδοση κοινών μετοχών, ή μετατρέψιμων ομολόγων). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αντίδραση δεν ήταν ενθαρρυντική, για λόγους που γίνονται εύκολα κατανοητοί και συνδέονται με την απροθυμία των επενδυτών να επενδύσουν σε τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. «Σε αυτή τη συγκυρία, ακόμη και η Deutsche Bank θα “ίδρωνε” για να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το Λονδίνο.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”